fbpx

Cena Olgy Havlové 2020

Laureátkou Ceny Olgy Havlové, kterou vyhlašuje Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové (VDV), se 15. června 2020 stala naše Martina. Ocenění získala za osvětovou činnost a pomoc lidem s popáleninami.  

Cenu Olgy Havlové v roce 1995 založila Olga Havlová s cílem upozornit na život lidí se zdravotním postižením a ocenit výjimečné osobnosti, které nezištně pomáhají ostatním. Odborná porota, která rozhoduje o udělení ceny, letos stála před výběrem z celkem 22 nominovaných.

„Porota Ceny Olgy Havlové se rozhodla letos po nelehkém zvažování mezi 22 nominovanými ocenit Martinu Půtovou. Porotu oslovil rozsah její dobrovolnické činnosti a také téma, kterému se věnuje. Martina se sama musela vyrovnat s následky vážného popálení, kvůli kterému přišla o zrak. Po osobní zkušenosti dokáže poskytnout pacientům nejenom praktické rady, jak zvládat náročné poúrazové situace, ale dodává jim velikou sílu a motivaci. Také si velmi ceníme i osvětové činnosti Martiny na školách, kde se žáky beseduje o popáleninových úrazech,“ uvádí Monika Granja, ředitelka VDV.

„Udělení Ceny Olgy Havlové mě neskutečně potěšilo. Věřím, že to pomůže i k rozšíření povědomí o našem projektu a tématu popálenin mezi veřejností. Ceny si velice vážím a je to pro mě motivace pracovat na projektech dál a případně i inspirovat ostatní lidi s podobným osudem.“

Marťa získala bronzovou plastiku „Povzbuzení“ od sochaře Olbrama Zoubka, kterou jí během slavnostního večera předala Milena Černá, předsedkyně správní rady VDV, a Miluše Horská, místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR.