fbpx

Koupání, sportování a opalování – vyzrálé jizvy

Koupání

Koupání s jizvami není žádný problém. Pokud nemáte jiná zdravotní omezení, můžete se koupat dle libosti, ale doporučuji se po koupání v chlorované vodě důkladně namazat. Jizvy vysychají a potřebují hydrataci. Proto se vyhněte klasickým mýdlům, které kůži vysušují.  Já si jizvy mažu dvakrát denně, aby si udržely jemnost a vláčnost a u toho je pořádně promasíruji.

Sportování

Ani v tom není žádný problém. Opět jizvy před sportem promažte a namasírujte, aby byly poddajnější a můžete vyrazit. Pokud vás nějaká jizva vyloženě táhne a nejde to napravit masáží, tak se radši poraďte s lékařem, zda by se nedal udělat uvolňovací řez. Mě osobně táhne jizva na levém boku, takže se vyhýbám visu s nataženými pažemi, ale nejsem žádný sportovec a v běžném životě mě to nijak neomezuje.

Opalování

Na sluníčko byste měli chodit, až když jsou jizvy vyzrálé. U opalování je důležitý vysoký faktor opalovacího krému (minimálně 30), důkladné namazání a ideální je netrávit na sluníčku příliš času. S tím mazáním opravdu nešetřete. Pokud vám jizvy zhnědnou, může se vám dost pravděpodobně stát, že už nikdy nevyblednou. Po opalování je vždy hydratujte poopalovacím krémem, aby nebyly vysušené. Pozor, mažte i odběrová místa, možná nejsou vidět, ale i tam je jizva. Vím, že pořád  mluvím o pořádné hydrataci, ale u jizev je to vlastně to nejdůležitější.

Jak pečovat o čerstvé jizvy se můžete dočíst v dalším článku ZDE.

Simona