fbpx

Integra vs. autotransplantace

 I přesto, že sama integru mám, tak se mi o tom nepíše lehce. Ono přeložit si lékařské výrazy není úplně snadné, ale začněme.

Integra je vlastně kolagen, který obnovuje kožní buňky na poškozených plochách těla, vytváří novou kůži. Před aplikací integry je nutné odstranit mrtvou kůži, která do těla přivádí pouze infekci, integra se pak přichytí na okrajích otevřené rány. Když se rána zhojí a vytvoří se nová kůže, tak je kůže hladká a drobné jizvy jsou jen na okrajích, kde byla integra přichycena. Na těch místech kde je integra, se mohou provádět další odběry na autotransplantaci. Já mám integru na hlavě, kde bylo těžké obnovit krevní zásobování, kvůli slabým žilkám, které kůži na hlavě prokrvují. Ne, tohle není z mojí hlavy, ale od pana doktora Zajíčka, přednosty popáleninové kliniky nemocnice Na Vinohradech.  Kůže je měkká a hlaďoučká, avšak z toho, co jsem se dočetla, je tato forma léčby velice finančně náročná.

Autotransplantace je vlastně kůže odebraná z vašeho těla, z místa, které je zdravé a nepoškozené. Odběr se provádí v narkóze, takovou velkou „škrabkou“ na brambory, nevím, jak se tomuto chirurgickému nástroji říká odborně. Ale nebojte se, neucítíte to. Tenhle plátek kůže se prodirkuje, odborně se tomu říká meshování, pak se přiloží na poškozené místo, které bylo zbavené mrtvé tkáně a pokud transplantát tělo neodmítne, zaroste celá plocha kůží. Tím, že se kůže meshuje, zvětší svoji plochu. Ovšem jizva není hladká, jsou vidět místa, kde je meshování, ale pár jizev je nic, oproti vašemu životu, ne? Mám autotransplantáty na zádech, levém boku a levé paži, odběrová místa nejdou téměř vidět, i já se musím zaměřit, abych je viděla. A jediné, co si z autotransplantace pamatuji je, že když se odběrová místa hojila, tak to svědilo. ☺

Simona