fbpx

Krémy a masti na jizvy

Jaké krémy a masti jsou na jizvy nejvhodnější? A co na ně nejlépe funguje?

Každému člověku vyhovuje něco jiného. To platí i u jizev. Podělím se s vámi o vlastní zkušenosti.

Jizvy je potřeba neustále hydratovat. To neznamená máčet je neustále ve vodě, ale co nejčastěji promazávat krémy. Budu-li o jizvu správně pečovat, dostaví se výsledky. Pokud je jizva suchá, hrubá, stahuje se, tak zažíváme nepříjemně svrašťující pocity. Když jizvu promažu krémem, tak zvláční, změkne a zároveň ji tím i příjemně promasíruji. Ideální je jizvy promazávat vždy po umytí. A také samozřejmě vždy, když budu mít pocit, že se jizva stahuje, je suchá, hrubá nebo jinak nepříjemná. Doporučuji promazávat i před nandáním kompresního návleku, ale počkejte, až se krém vstřebá. Pod silikonové pláty krém nepoužívám, rušily by se účinky silikonu a také by se mohl povrch zapařit. Ani před tlakováním jizvy nemažu, klouzalo by to, a tlakování by tak nemělo kýžený účinek. Tlakování se doporučuje na suché a čisté pokožce. Krém jsem používala vždy po tlakování a jemně jsem ho vmasírovávala. Ideální by bylo, aby byla jizva hydratovaná neustále, kromě tlakování, pokud je to možné.

O jizvy se začínáme starat hned, jak nám to stav a lékaři dovolí. Zpočátku mi bylo doporučeno jizvy natírat růžovou desinfekční indulonou a střídala jsem ji s oranžovou hojivou měsíčkovou. Obě se velice dobře vstřebávají, měsíčková je jen o něco hutnější. Tyto dva typy jsem používala docela dlouho, možná rok, poté jsem přešla na zelenou indulonu olivovou. Ta mi svou konzistencí a vůní vyhovuje nejlépe. Je lehká, levná, rychle se vstřebá a nemám po ní pocit mastných rukou. Poměr cena/výkon hodnotím na výbornou. Používám ji dodnes.

Příliš mi nevyhovuje klasická modrá. Je dost mastná a hutná, hydratuje tedy sice poctivě, ale na můj vkus až příliš. Mám po ní pocit hodně mastných rukou a nevoní mi. Bohužel nemá na jizvy kromě hydratace žádný speciální účinek. Samozřejmě pravidelným promazáváním a jemným masírováním můžeme stav jizvy pěkně zlepšovat. Co se ale týče změny barvy, struktury či její zmenšení, nemá žádné prokazatelné účinky.

Hodně lidí si myslí, že na jizvy je nejlepší vepřové sádlo. Opak je pravdou. Dnes se vůbec nedoporučuje. Může totiž způsobovat vyrážku nebo alergie a spoustě lidí nesedne. Mně ho lékaři také nedoporučovali. Navíc mi vadí i jeho vůně.

Na jizvy můžeme též používat různé oleje. Vyzkoušela jsem přírodní kokosový olej v bio kvalitě. Krásně voní a může se používat i k jídlu, vaření či k péči o pleť a vlasy. Na jizvy mi ale příliš nevyhovoval. Přišlo mi, že kůži sice promastí, ale spíše povrchově, moc dobře se nevstřebával a měla jsem pocit hodně mastné kůže, nikoliv dlouhodobé hydratace. Na důkladné promasírování je ale ideální, protože se nevstřebává nijak rychle.

BiOil

Jemný a lehký olej s krásnou vůní. Dobře se nanáší a celkem rychle se do kůže vstřebává. Měl by jizvu vyhlazovat, zjemňovat a působit na její vyblednutí. Nyní ho používám asi měsíc na starší jizvu a již po této době mi přijde jizva jemnější a hladší. Tímto olejem určitě nic nezkazíme, za mě bych ho doporučila na vyzkoušení. Nepatří však k úplně nejlevnějším přípravkům.

Silikonový gel

Silikonové gely jsou nejlepší a nejvhodnější na jizvy na špatně přístupných místech a na obličeji. Na trhu najdeme několik produktů, které mají prokazatelné účinky na působení jizev. Jejich zmenšení, vyhlazení, zjemnění a vyblednutí. Výborně také jizvy hydratují. Na větší jizevnaté plochy a dobře dostupná místa se používají ve formě silikonových plátů. Gel se pak používá na špatně přístupná místa. Můžeme jej používat samozřejmě klidně na jakékoliv jizvy. Nevýhodou je fakt, že se bohužel prodávají v malých tubičkách za vysokou cenu. Ale i tak jejich používání rozhodně doporučuji.

Krémů na pokožku je na trhu celá řada, záleží tedy na každém, jaký mu vyhovuje. Pokud však výrobek není vyvinutý speciálně na jizvy, jsou jeho učínky vždy jen čistě hydratační. A i u těch speciálních je otázka působení na strukturu jizev diskutabilní a hodně individuální. Každému bude vyhovovat a fungovat něco jiného. Určitě je dobré používat alespoň něco pro hydrataci jizev. Pokud zrovna nemohu nosit na jizvě silikonový gel s návleky, doporučuji ihned natřít krémem nebo silikonovým gelem. Po tlakování taktéž ihned natřít krémem a nandat elastický návlek.

Martina