fbpx

Tlakové masáže

Instruktážní vídeo na YouTube, nebo pod článkem

Tlakování a tlakové masáže mají podle mého názoru v péči o jizvy své nezastupitelné místo. Pokud chceme mít co nejlepší výsledky s jizvami, bez tlakování se opravdu neobejdeme. A co to tlakování vlastně je?

Na jizvu položím bříško prstu, jemným tlakem stisknu dokud jizva nezbělá a vydržím cca 30 vteřin. Takto postupuji po celé délce jizvy, případně po celé ploše, kde je potřeba. S tlakováním začínám co nejdříve, hned jak zmizí stroupky z poškozeného místa a jak to lékaři dovolí. Je potřeba tlakovat čisté, suché a nenakrémované místo. Tlakování jizev je potřeba provádět několikrát denně, ale hlavně podle pocitu a potřeby. Nelze říct, jestli třikrát denně je málo nebo hodně, to každý pozná na své jizvě sám. Někdy jizva po tlakování vydrží pěkně pružná, nevystouplá a vláčná půl dne, někdy hodinu.

Já jsem měla často prvního půl roku pocit, že než jsem s tlakováním všech svých jizev skončila, mohla jsem začít znovu. A někdy je to fakt makačka, docela z toho mohou bolet prsty i ruce. Ideální je kombinovat tlakování jizev spolu s elastickými návleky, silikonovými pláty a promazáváním. Já jsem například tlakovala, poté jsem místo promazala a za chvíli nandala stahovací návleky. Nebo pokud jsem věděla, že nebudu dávat návleky, natřela jsem místo silikonovým gelem a nechala zaschnout. S obličejem jsem to dělala tak, že jsem po tlakování a protažení jizev buď nandala silikon společně s maskou nebo jsem ho namazala krémem nebo silikonovým gelem. Cílem tlakování je působit na jizvu tak, aby se nezvětšovala, byla měkká, jemná, nevystouplá nikde nestahovala nebo nedeformovala. Tlakováním a protahováním lze výborně předcházet různým deformitám, například u prstů na rukou nebo v obličeji. Zde se může stát, že jizva úplně změní postavení prstů nebo omezí hybnost. Jizvy mají obrovskou sílu, a pokud by se jim člověk nevěnoval, mohla by způsobit řadu komplikací. Pokud jim však naši péči věnujeme, určitě toho nebudeme litovat.

A jak dlouho taková péče o jizvy trvá? Já jsem s nimi pracovala téměř tři roky. Záleží na vyzrávání jizev a to u každého může trvat různou dobu. Dá se to však docela dobře poznat. Pokud se jizva stahuje, je dobré ji stále tlakovat a protahovat. Pokud po tlakování necítím žádný rozdíl a jizva je před i po stále stejná, tlakování již není úplně nutné a jizva bude s největší pravděpodobností vyzrálá. Aktivní jizva má také většinou červenou barvu a čím je starší, tím víc bledne, až je téměř stejná jako okolní kůže. Měli bychom se však řídit doporučením lékaře. Záleží i na vlastním pocitu. Já občas tlakuji i své vyzrále jizvy. Občas se mi například stane, že buď během dne nebo ráno po probuzení cítím, že mě nějaká jizva trochu táhne nebo je ztuhlá, tak ji protáhnu nebo otlakuji a hned je to lepší. Tohle se mi občas stane i po téměř pěti letech. Je to ale normální a další den už o jizvě většinou nevím. Někdy je ten pocit po tlakování, když vás na začátku vše táhne a po skončení je vše volné a pružné, naprosto skvělý a uvolňující.

Martina