fbpx

Kampaň 70 stupňů

 

Na Mezinárodní den boje proti popáleninám (8.10.) slavily Burn Fighters již druhé narozeniny, a také bylo na tento významný den symbolicky naplánováno spuštění nové preventivní kampaně. Po Vagonářích, je to již druhá protipopáleninová kampaň, tentokrát na ochranu batolat před opařením. Hlavními tvůrci projektu jsou Jarmila Štuková, spolek Bolíto zastoupený Robertem Zajíčkem a Lenkou Šetelíkovou, a partou kreativních lidí z CREATIVE-EMBASSY.

A proč název 70 stupňů?

70 stupňů má čaj nebo káva jen tři minuty po zalití. Stačí jedna vteřina takto horkého nápoje na dětské kůži, aby způsobila závažné popáleniny.  Preventivní kampaň s názvem 70 stupňů byla vytvořena, aby pomohla předcházet bolestivým dětským tragédiím přímo v domácnostech.

Cílem kampaně je zaměřit se na rodiče a vzdělávat je v oblasti možných nástrah, které jsou přímo u nich doma.

90procent popálenin se dá předejít prevencí.  Drtivá většina úrazů se odehrává v koupelně a v kuchyni. „I malá změna toho, jak se chováme v přítomnosti horkých nápojů, může vaši domácnost udělat bezpečnějším domovem. Popáleniny a opařeniny jsou nejbolestivější a často také nejtragičtější zranění,“ říká Robert Zajíček.

Aby si rodiče dokázali rizikové situace v domácnosti představit, připravili tvůrci projektu spot, který natočil režisér Luboš Vacke. Ve spotu uvidí reálnou situaci, která vede k popáleninovému úrazu.

Na interaktivním webu se rodiče mohou dozvědět všechny důležité informace, rizikové situace i příběhy obětí. Stránky kampaně mají za úkol nejen informovat veřejnost o závažnosti problematiky, ale také upozornit, jak rizikům předcházet. Web rodičům ukáže, na co si dát hlavně v koupelně a v kuchyni pozor. Jedná se o jednoduché tipy jako například vařit na zadních plotýnkách, nepoužívat ubrusy na stole a hrníček s horkou kávou nebo čajem stavět vždy co nejdál od rohu stolu.

My z Burn Fighters jsme měli při přípravě kampaně především poradní roli. Simča byla natočit krátké rozhovory s tvůrci a zachytit zrod kampaně na fotoaparát, abychom pak mohly tento projekt propagovat na našich sociálních sítích.

Věříme, že díky preventivnímu spotu a interaktivnímu webu ubyde dětských pacientů na popáleninové klinice a nebudou muset prožívat ty samé těžkosti spojené s léčbou popálenin, jako my.

70 stupnu