fbpx

Mýty a fakta v popáleninách –  vepřové sádlo

Článek je napsaný dle instrukcí a schválený panem doktorem Robertem Zajíčkem, přednostou kliniky popáleninové medicíny ve FNKV.

V dnešní době máme na výběr nepřeberné množství přípravků, krémů a různých mastí na promazávání pokožky. Pokud nám záleží na co nejlepší funkčnosti a vzhledu jizev, hydratace se musí stát nedílnou součástí péče o ně.

Řada lékařů doporučuje promazávat jizvy vepřovým sádlem. Ráda bych v tomto článku ukázala různé pohledy na tento živočišný produkt.

Jizva je v podstatě narušení přirozeného povrchu kůže. Horní vrstva má za úkol udržovat pružnost a hydrataci. Pokud tato vrstva pokožky chybí, je kůže náchylná na vysychání. Zhoršuje se její charakter, je červená, svědivá, vystouplá, zatuhlá a ne příliš pružná na dotek. Vysychání je pro její kvalitu velice špatné.

Promazávání nebo-li hydratace slouží ke zlepšení celkového stavu. Dobře hydratovaná jizva je jemnější, nevystupuje tolik na povrch. Je pružnější, méně bolestivá a svědivá. Našim cílem je jizvě vrátit hydrataci a tím přispět k jejímu lepšímu hojení a vzhledu. Důležité je promastit ji celou do hloubky a udržet ji co nejdéle hydratovanou.

Čím tedy jizvu nejlépe promazávat?

Nejvhodnější jsou krémy nebo masti, které mají vodní základ, mají hydratační složku více než 60 procent. Jizva může mít tloušťku i několik centimetrů a nemá smysl mazat ji pouze po povrchu. Krém nebo mast musí proniknout do celé tloušťky. Musí se jednat o hloubkovou hydrataci.

A zde se dostáváme k prvnímu problému. Vepřové sádlo neproniká do hloubky. Skládá se z 99 procent z tuku a promastí kůži nebo jizvu pouze po povrchu. Sádlo se nevsákne.

Další problém spojený s používáním vepřového sádla je, že během života prasátka proniká do jeho těla řada škodlivých látek. Ať už kvůli vnějšímu prostředí nebo vnitřně přes krmení. Všechny škodliviny z jeho těla se usazují v tukové vrstvě. Pokud si budeme aplikovat vepřové sádlo na pokožku, spolu s ním se nám do pokožky dostává vše škodlivé, co čuník za svůj život vstřebal. To může způsobit řadu komplikací při kontaktu s naší pokožkou, popřípadě jizvou. Ta je daleko náchylnější. Můžou se vyskytnout různé alergie, kožní vyrážky nebo přecitlivělost.

Neexistuje žádná odborná studie, která by a priori říkala, že vepřové sádlo, potažmo jakýkoliv jiný živočišný tuk není vhodný na jizvy. Není ale ani žádná studie, která by říkala opak a sádlo doporučovala. Samozřejmě každý z nás je individuální a někomu může vyhovovat.

A proč je sádlo neustále i nadále tolik doporučované?

Většina lékařů ho doporučuje ze zvyku, učili se to kdysi ve škole. V minulosti bylo sádlo v každé domácnosti, bylo dostupné, levné a bylo ho dost. Jizvy bylo potřeba něčím hodně často promazávat, tak to byla nejsnazší varianta. Je to historický přežitek.  

 A co tedy na jizvy doporučit? Obecně lze říci, že méně je více. Čím méně substancí krém, mast nebo emulze obsahuje, tím lépe. A samozřejmě klíčová je hydratace. Je potřeba si pohlídat, kolik procent vody je v produktu obsaženo. Promazávání snižuje svědění, a to je pro léčbu jizev důležité. Vepřové sádlo může naopak svědění kvůli svému složení spíše vyvolat. A pokud si sádlo nevyškvaříme doma sami, nikdy přesně nezjistíme, z jakého tuku pochází, a co navíc může ještě obsahovat. U sádla je také potřeba dbát na správné skladování – v lednici, jinak se velice rychle zkazí a začne zapáchat.

Používání vepřového sádla při péči o jizvy je tedy čistě na vás. Naše doporučení a zkušenosti s jinými produkty si můžete přečíst na našem blogu.