fbpx

Preventivní beseda pro ZŠ v Sokolově

V předvánočním čase jsme využili volnějšího rozvrhu ve školách a vyrazily jsme opět šířit prevenci. Toto sváteční období skýtá řadu rizik spojených s popáleninovými úrazy, a tak jsme si nemohly nechat ujít pozvání do Základní školy v Sokolově.

Na programu jsme měli tři třídy, osmáky a deváťáky. Na děti z vyloučených lokalit a ze sociálně slabších poměrů se zaměřujeme nejraději, protože se mnohem častěji stávají účastníky popáleninových úrazů.

Na začátku jsme se žákům představily a podělily jsme se s nimi o naše příběhy. I když fotky z nemocnice těsně po úrazu a náš popis prvních chvil v nemocnici může působit někdy dost drsně, je to přesně to, co na školáky nejvíce působí.  Prošly jsme s nimi mechaniky popáleninových úrazů, jak jim předcházet a co bývá nejčastější příčinou tohoto druhu zranění. Ptaly jsme se jich, jestli znají stupně popálenin, jak je správně ošetřit a jak postupovat v případě první pomoci.

Zajímalo nás, zda znají aplikaci Záchranka a případně i další důležitá telefonní čísla. Také jsme se zaměřily na typické úrazy spojené s předvánočním časem a silvestrovským obdobím.

Na ukázku jsme sebou přivezly různé pomůcky, které nám pomáhaly v péči o jizvy. Největší zájem byl o speciální termo – plastové masky a elastické kompresní prádlo, které jsme nechaly kolovat.  

Na závěr každé naší besedy jsme žákům nechaly prostor pro dotazy a diskuzi. Děti byly moc šikovné, hezky s námi spolupracovaly a my doufáme, že si z naší přednášky odnesly co nejvíce užitečných informací.

Děkujeme vedení ZŠ v Sokolově za pozvání, vstřícnost a milou péči po celou dobu našich přednášek.

Martina