fbpx

Preventivní přednáška pro Gymnázium PORG

V průběhu března a dubna jsme měly naplánované tři preventivní přednášky pro studenty gymnázií v Praze.

Jako první jsme navštívily žáky druhého a třetího ročníku Gymnázia PORG. Na programu byla naše preventivní popáleninová beseda a seznámení dětí s tímto druhem zranění.

Po krátkém představení činnosti Burn Fighters jsem studentům vylíčila moji zkušenost s popáleninami. Vždy se snažíme citlivě dětem přiblížit, jak moc jsou tyto úrazy bolestivé, traumatizující nejen pro nás, ale i naše blízké a že jizvy nám zůstanou na celý život.

Žákům jsme vysvětlily, jak od sebe rozeznat různé stupně popálenin, jak je správně ošetřit a kdy je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Nechaly jsme studenty, ať sami vymyslí, jaké máme mechaniky popáleninových úrazů. Následně jsme s nimi probraly, jak jim nejlépe předcházet.

Společně jsme si prošly první pomoc a nezapomněly jsme zmínit i velice užitečnou aplikaci záchranka.

Nemohl chybět ani Simči příběh se zásahem elektrického proudu a její první chvíle po úrazu.

Pustili jsme jim také video z kampaně „Vagonáři“ a pohovořily jsme o kampani „70 stupňů“, která zahrnuje nejčastější rizika popáleninových úrazů v domácnosti. Také jsme žákům ukázaly pomůcky, které nám pomáhaly při péči o čerstvé jizvy. Nejvíce je asi zaujala speciální plastová maska na obličej a kompresní návleky na tělo.

Na závěr vždy necháváme prostor pro diskuzi a případné dotazy. Potěší nás, když děti projeví zájem a mají doplňující otázky k naší besedě.

Moc děkujeme studentce Nicol Arenbergerové za zorganizování besedy.

Věříme, že naše povídání bylo pro studenty přínosné a budou na sebe dávat pozor nejen doma, ale i při venkovních aktivitách.