fbpx

Nevydařená dovolená – opařenina od vroucí vody

Stalo se to v roce 2015. Byli jsme první den na dovolené v jihočeské vesničce, kde jsme si s partou kamarádů pronajali chalupu. Nejvíc jsem se těšila na každodenní koupání v bazéně, který jsme měli k chatě k dispozici. Miluju koupání, právě proto jsem trvala právě na výběru chaty s bazénem, jiná nepřipadala v úvahu.

Hned asi druhý den pobytu jsem chtěla ráno všechny překvapit snídaní, jelikož jsem už nemohla dospat, i když ostatní měli ještě půlnoc. Vrhla jsem se tedy nejprve na přípravu čaje. Uvařila jsem ve varné konvici 1,5 litru a v poličce jsem našla velký skleněný džbán, který byl součástí vybavení chalupy. Sklo bylo skutečně hodně silné, tak jsem si říkala, že tohle rozhodně vydrží i vroucí vodu. To však nebyl dobrý úsudek. Ale možná byl džbán naprasklý. Každopádně se stalo to, že jakmile byl téměř ze 3/4 plný, pukl. Jelikož jsem stála u linky v tomto letním počasí jen v kalhotkách a džbán měla na kraji té linky, vylítl my vroucí obsah přímo na holé stehno pravé nohy. Štěstí bylo, že to neodnesla intimní oblast, to si nedovedu představit. Bylo tomu i díky tomu, že jsem stihla uskočit kus stranou. V hlavě mi prolítlo bleskové: “Co teď?” Rychle jsem popadla čistou utěrku, přiložila ji na stehno a vytáhla z mrazáku ledové bloky do chladicí tašky, které jsme tam po příjezdu dali. Nevím, jak dlouho jsem chladila, minuty náhle plynuly strašně pomalu, ale šlo celkem o pár hodin. V opařenině však i přesto začalo pracovat tisíc čertů s ďáblem v čele. Řezali do mých nervových zakončení, zejména, když jsem na chvilku zkusila ledový obklad odložit. Naštěstí s námi byla moje sestra, která vystudovala VOŠ zdravotnického zaměření, tak jsem nemusela strávit půl dne na chirurgii. Jen jsem musela čekat, než se ostatní vzbudí a někdo mi sjede pro sterilní krytí a Hemagel k ošetření rány.

Zbytek týdne (a nejen jednoho) jsem však nemohla do bazénu, zrušili jsme kvůli tomu výlet na vodu, blbě se mi spalo a pořád se mi připomínala bolavá rána. Ta se brzy nafoukla do ohromného puchýře (na prvním obrázku – až pár dnů po nehodě při převazu, předtím byl puchýř větší). Předposlední den jsem se probudila s pocitem, že jsem se počůrala, bylo pode mnou mokro. To mi však jen puchýř praskl a zůstala ošklivá rána. Na druhém obrázku, po týdnu.

Flek přes velkou část stehna mizel velmi pomalu, i když jsem se o jizvu starala poctivě. Naštěstí byl od ostatní kůže odlišný pouze barvou a nešlo o vystouplou jizvu. Trvalo to pár let, než přestal být vidět i po koupání v teplé vodě, kdy se objevoval jako duch. Dnes již mám kůži zcela obnovenou a jizva už není vidět. Nikdy však již nezapomenu na to, že ani tlusté sklo nemusí vydržet tlak vroucí vody, nemusí být varné nebo může mít pouhým okem neviditelnou trhlinu, která může způsobit zkažení nejen jedné dovolené nejen jednomu člověku.