fbpx

Příběh Claudiah (Burn Fighter z Keni)

Claudiah je modelka z Keni, která utrpěla rozsáhlé popáleniny. Nevzdala se a podporuje dívky ve své zemi, které mají podobný osud.

Podívejte se na její video, které pro nás natočila.

A zde přidáváme její příběh:

Ahoj, jmenuji se Claudiah Wanjiru. Jsem dvaadvacetiletá modelka a přežila jsem popáleninový úraz.  Pocházím z Nairobi v Keni. Rozhodla jsem se stát aktivistkou pro lidi, kteří si také prošli popáleninovým úrazem.

Když mi bylo třináct, popálila jsem se, a to zanechalo jizvy na mém obličeji, krku a uších. Od té doby se ze mě stal nový člověk. Úplně mi to změnilo život. V době po mém popáleninovém úrazu jsem neměla nikoho, na koho bych se mohla obrátit. Neznala jsem nikoho, kdo by zažil to samé, co já. Cítila jsem se velmi osaměle. To mě inspirovalo k tomu, abych zkusila být aktivistka a dát vědět lidem, kteří se také popálili, že nejsou sami. Snažím se co nejlépe využívat sociální sítě, abych lidem řekla svůj příběh, co se mi stalo a že jsem stále tady a žiju běžný život. Pracuju jako profesionální modelka, a někdy je pro okolí těžké mě přijmout. Ale jdu dál, snažím se a nevzdávám to. Věřím, že moje krása není na povrchu, ale v mém srdci. Jednoho dne snad najdu agenturu nebo show, kde mě budou brát takovou, jaká jsem.

Nyní zakládám web, na kterém chci ukázat příběhy těch, kteří přežili popálení. Jejich příběhy úspěchů,  uzdravení a jejich cestu. Když se někteří lidé cítí špatně a osaměle, a mají pocit, že jim nikdo nepomůže, mohou se podívat na tyto příběhy a cítit se motivovaněji. Když někdo vidí příběh druhého, který se podobá jeho vlastnímu, motivuje ho to a bude chtít sdílet i svůj příběh a ukázat stigmata ve své zemi. Často se stává, že jsou popálení nebo opaření lidé vyloučeni ze společnosti. Rodina vás považuje za vyvrhele a stydí se za vás. Když takoví lidé vidí tyhle příběhy, pomyslí si: “Dobrá, nejsem v tom sám.” Uvidí, že když to dělá Claudia, mohou to dělat také. Když Claudiah chodí se svými jizvami se vztyčenou hlavou a nebojí se, co tomu řekne společnost, můžu to zkusit i já. A nejen já, když dostávám příběhy od dalších popálených a ostatní je čtou, mohou se cítit motivovaněji. Proto věřím, že se mi podaří změnit životy popálených lidí. Staneme se tak komunitou, která bude zdravou společností lidí lépe přijímána.