fbpx

Koupání, sportování a opalování – čerstvé jizvy

K čerstvým jizvám musíme přistupovat rozdílněji, než k vyzrálým jizvám. Můžeme se tedy opalovat, koupa t nebo sportovat? A co myslím tím, když mluvím o čerstvé jizvě?

Čerstvá jizva vzniká hned po zákroku. Ať už jde například o transplantaci kůže vlastním štěpem, chirurgický zákrok nebo císařský řez. V rámci hojení vznikají stroupky. Jizva je po jejich sloupnutí hodně prokrvená, červená, mění se její charakter. Můžeme na ni působit neinvazivně, aby byla co nejpružnější, co nejhladší a nedeformovala jiné části těla. Vyzrávání probíhá u každého pacienta individuálně. Může to trvat přibližně od půl roku do cca dvou let.

Omezují čerstvé jizvy nějakým způsobem život pacienta? Může se chodit koupat, cvičit a třeba se i opalovat?

V článku přináším obecná doporučení a moje zkušenosti. Pokud budete mít jakékoliv pochybnosti, zda můžete tyto činnosti po popáleninovém úrazu provádět, je potřeba toto konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Koupání

S čerstvými jizvami bychom koupání neměli přehánět. Určitě je lepší se pouze osprchovat a nemáčet jizvu ve vodě moc dlouho. Voda pokožku obecně vysušuje, a to pro čerstvé jizvy není vhodné. Pro každodenní hygienu doporučuji pouze rychlé osprchování namísto koupání ve vaně. Jizevnatou plochu omyjeme vlažnou mýdlovou vodou a osprchujeme. Vhodná není ani příliš horká voda. Nebude to dělat dobře vám, ani jizvě. Po sprchování je potřeba jizvy důkladně promazat hydratačním přípravkem, případně silikonovým gelem.

Koupání v bazénu nebo v přírodě bych v podstatě nedoporučovala vůbec. Za prvé určitě z hygienických důvodů. Čerstvé jizvy jsou náchylnější na různé infekce. Za druhé také kvůli slunci. Čerstvé jizvy nesmíme vystavovat slunečním paprskům hlavně proto, aby nedošlo k nechtěné pigmentaci.

Něco jiného jsou samozřejmě různé léčebné a lázeňské koupele, které jsou naopak pro léčbu a působení na jizevnaté plochy vhodné. Ale zde je pacient vždy pod lékařským dohledem a i hygienické předpisy jsou zde přísnější, než třeba v bazénu.

Po jakémkoliv koupání je vždy nezbytné jizvu pořádně hydratovat.

Sportování

V tomto ohledu je to s čerstvými jizvami hodně individuální. Záleží na sportu, který chceme dělat, také na procentu popálené kůže i na stavu jizev. Mně vždy trvalo nějakou dobu po propuštění z nemocnice, než jsem začala mít energii na cvičení. Pro tělo je to velký zásah a potřebuje sílu na regeneraci. Určitě je dobré začít na začátek třeba kratšími procházkami a postupně získávat fyzičku. To lze i relativně krátkou chvíli po zahojení jizev. Také je dobré si vybrat typ cvičení, kde vás jizvy nebudou nikde táhnout a bude to pro vás příjemné. Půl roku po propuštění z nemocnice jsem začínala doma s jízdou na rotopedu. Zhruba rok poté jsem zkusila i běhání a posilovnu. Na začátku doporučuji to se cvičením opravdu nepřehánět. Po termických úrazech a v případě popálenin na větší části těla se často stává, že má dotyčný problém s termoregulací. Jinak sportování ale určitě pomáhá. Já jsem ze sebe měla vždy lepší pocit, cítila jsem se silnější a zdravější a samozřejmě, pokud máte dobrou fyzičku, vše se hojí lépe a rychleji. Po cvičení budou jizvy určitě červenější, možná i vystouplejší. Je to tím, že dojde k většímu prokrvení celého těla. Toto se však po vyzrání jizev minimalizuje. Po každém cvičení je samozřejmostí osprchování jizev a promazání.

Opalování

Opalování bychom se měli s čerstvými jizvami zcela vyhnout. Ideální by bylo vůbec nechodit ven na slunce. Je to sice otravné, zvlášť v létě, ale je to to nejlepší, co pro sebe a jizvy můžeme udělat. Já jsem své první léto s jizvami protrpěla a moc jsem si ho po pravdě neužila. Mějme na paměti, že to není na pořád. Pokud toto doporučení budeme ignorovat, čerstvé jizvy mohou na přímém slunci hyperpigmentovat, tedy výrazně zhnědnou nebo zčervenají, a této pigmentace už se nikdy nezbavíme. Čerstvé jizvě chybí horní vrstva pokožky, proto je velmi náchylná a citlivá. Musíme ji před slunečními paprsky doslova strážit nejlépe tím, že se slunci prostě vyhneme. Pokud je to nezbytné, tak bychom měli používat ochranný krém na opalování s minimální ochranou SPF 30. Pro jistotu bych doporučila radši SPF 50. Části těla, kde jsou jizvy, je potřeba zakrýt oblečením nebo šátkem a pobývat pouze ve stínu. Můžeme použít také oblečení, které je ušité ze speciálního materiálu, který nepropouští sluneční paprsky. Přesto bych i pod něj použila krém s SPF ochranou.

Léto s čerstvými jizvami je opravdu otravné. Zvlášť pokud o jizvy pečujete správně a nosíte kompresní návleky a silikonové pláty. V obojím je dost teplo.

Ale za sebe doporučuji počkat a vydržet. Vyplatí se to a pořád si opakujte, není to na pořád.

A jak je to s vyzrálými jizvami? Co vše s nimi mohu nebo nemohu dělat? To si můžete přečíst v našem dalším článku. ZDE