fbpx

Péče o jizvy po chirurgických zákrocích

Články na našem blogu jsou zaměřeny na péči o jizvy po popáleninových úrazech. Většinou se jedná o hluboké popáleniny, u kterých byla nutná transplantace kůže. V těchto případech bývá péče zpravidla mnohem náročnější než o běžné jizvy, které vzniknou po chirurgických zákrocích.  O ty se můžeme starat stejným způsobem, jen nám to nezabere tolik času a energie. A pokud dodržíme pár základních pravidel, bude jizva hladká, pružná a téměř neviditelná.

Tyto postupy můžeme aplikovat na jakékoliv jizvy, které vzniknou po běžných chirurgických zákrocích. Například po císařském řezu, operaci kýly, výměně kloubu, operaci prsou, břicha, po tržných zraněních a podobně.

Kdy začít s péčí o jizvu po klasickém chirurgickém zákroku?

V první řadě by jizva měla být hezky zhojená, to znamená, že by měla být po vyndání stehů a bez stroupků. Neměl by z ní vytékat hnis nebo cokoliv jiného. Rána by měla být zcela uzavřená, čistá a suchá. Nemělo by být potřeba ji překrývat obvazy nebo jiným krytím.

Jizva může být červená a vystouplá. Může svědět nebo bolet a být citlivá. V případě pochybností se poraďte se svým ošetřujícím lékařem.

Čím dřív s péčí začnete, tím lépe.  A dokud není jizva zcela vyzrálá, vždy je lepší začít dělat alespoň něco než vůbec nic.

Hydratace.

Základním úkonem v péči o jizvy je hydratace. Pokud jizvu nebudeme řádně hydratovat, bude praskat, svědět a nebude se dobře hojit.  Také se bude nepříjemně stahovat a deformovat ostatní části těla. Naopak správnou hydratací ji jen prospějeme.

Jizvu ošetříme krémem několikrát denně, podle potřeby. Vždy po sprchování nebo koupání. Můžete používat jakýkoliv hydratační krém, na který jste zvyklí nebo vám vyhovuje. Nám se osvědčila obyčejná indulona, buď měsíčková nebo růžová dezinfekční. Případně jakýkoliv hydratační krém nebo speciální krémy na jizvy a silikonové gely v tubě.  My jsme měly hezké výsledky a doporučení od ostatních na krém Alhydran. Co určitě nedoporučuji, je používání vepřového sádla. Proč, si můžete přečíst zde.

Fakta o popáleninách – vepřové sádlo

Hygiena.

Udržovat jizvy v čistotě je samozřejmé, ale raději to zde také zmíním. Jizvu omyjeme alespoň jednou denně během každodenní hygieny nebo dle potřeby. Vhodnější je při mytí použít vlažnou, ne příliš horkou vodu. Nemáčejte ji ve vodě moc dlouho a upřednostněte sprchu před vanou.  Jizvy se dotýkejte jemně a při utírání buďte opatrní. Po umytí nezapomeňte na natření krémem, aby byla hezky hydratovaná, pružná a nepraskala.  Promazáním ji také promasírujeme, což je vítané.

Tlakování.

Jedná se o promačkávání jizvy. Podrobný návod, jak tlakovat, si můžete přečíst zde.

Tlakové masáže

Ve zkratce: přiložíme bříško prstu na plocho na jizvu a vyvíjíme tlak alespoň 30 vteřin. Poté prst přesuneme na další část, a takto postupujeme po celé délce nebo ploše jizvy. Ta po stlačení zbledne, což je signál, že tlakování provádíme správně. Vždy pracujeme na suché kůži. Pokud bychom pokožku nejprve namazali a pak ji teprve promačkávali, můžeme si způsobit odřeniny a naše snaha nebude tak účinná i kvůli prokluzování. Ideální je provádět tlakovou masáž po koupání a před namazáním. Na začátku doporučuji s jizvou pracovat co nejčastěji, vždy když se stáhne a vždy když ucítíte, že je to potřeba. Minimum za mě je třikrát denně. Jizvu tlakujeme do té doby, než je vyzrálá, tzn je bledá a nemění svůj charakter, pokud na ni působíme. Po masáži nezapomeňte jizvu promazat krémem nebo silikonovým gelem.

Silikonové gelové proužky – náplasti.

Jako nejsnazší a nejúčinnější produkt v péči o jizvy po různých chirurgických zákrocích, bych jednoznačně doporučila zakoupit silikonové pásky neboli silikonové náplasti. Jedná se o silikonový gel, který má na zadní straně textilní vrstvu a po stranách lepí, takže ho můžeme umístit rovnou na celou plochu jizvy. Tu je potřeba předem změřit a podle toho pak vybrat správnou velikost produktu. Ten pořizujeme asi o 1,5 cm větší po každé straně.  Náplast se v ideálním případě nosí celý den. Zde jsou podrobnější informace o silikonových gelech a krémech: Silikonové gely

Hlavní funkce silikonu je hydratace a také působení tlakem na jizvu, takže je hydratovaná a je na ni vyvíjen lehký tlak. Přesto bych doporučovala jizvu tlakovat. Silikonový proužek je vhodné zpočátku nosit jen pár hodin a postupně dobu prodlužovat. Lepí se na čistou a suchou pokožku, takže předtím ji stačí jen omýt vlažnou vodou, osušit, ale již pak nenatírat krémem. Gel by nedržel a nemohl by správně působit. Pokud používáme tento produkt, není potřeba jizvu mazat jiným krémem.

Zde typ silikonového proužku k nalepení

Mimo lepicích proužků existuje tento produkt i ve formě gelového plátu a gelu v tubě. Silikonové pláty se používají především pod kompresní návleky nebo pod plastové masky. Gel v tubě můžeme používat místo obyčejného krému na hydrataci.  Tento výrobek  má bezesporu lepší účinky v působení na jizvy, a pokud vám to finanční možnosti dovolí, tak bych jeho použití před krémem upřednostnila. Jen doporučuji vybrat certifikované produkty, například od firmy Dermatix nebo New gel plus E.

Elastické kompresní návleky.

Jako další pomůcku k péči o jizvy si můžeme zakoupit speciální kompresní návleky. Lze je sehnat na popáleninových klinikách nebo ve zdravotnických potřebách. Záleží, na jakém místě se vaše jizva nachází a podle toho si vhodné kompresní prádlo vybrat.  Existují například rukavičky, kalhoty, tričko, maska na obličej nebo návleky na ruce. Tento materiál je kompresní a elastický, takže působí tlakem na jizvu a ta nemá šanci vystupovat nebo deformovat jiné části těla.  Při dlouhodobém nošení je jizva hezky vyhlazená, měkká a pružná. Nevýhodou těchto návleků je, že se ne vždy dají komfortně a funkčně použít na všechny části těla. Výhodou je, že se pod ně dají dát silikonové gelové pláty. Ty přiložíme na jizvu a poté překryjeme elastickým návlekem. Na postižené místo působíme lehkým tlakem díky návleku a zároveň ho hydratujeme díky silikonovému plátu.

Elastické kompresní návleky

Existují ještě další možnosti, jak zlepšit stav vaší jizvy. Na našem blogu naleznete mimo jiné i naše zkušenosti s laserovým ošetřením, lázněmi a různými přípravky. Také existují speciální bio lampy, infračervená světla či galvanické žehličky. Je potom na každém, čemu dá přednost a jaké metody zvolí.

Ve zkratce mohu za sebe doporučit pečlivou hydrataci, tlakování a používání silikonového gelu ve formě náplasti. Zabere to minimum času a uděláte pro sebe maximum.

Jizvy po chirurgických zákrocích nevyzrávají tak dlouho, jako ty po popáleninových úrazech. Několika měsíční péče se vám vyplatí a vrátí v podobě jizvy, která bude hezky vypadat a nebude vás nijak omezovat ve vašem běžném životě.

Martina